Vrijwilligerswerk: Nieuwe ronde, nieuwe kansen

22 mei

In augustus 2016 kon ik eindelijk de energie en kracht opbrengen te beginnen met vrijwilligerswerk op een zorgboerderij vlak bij huis. Ondanks dat de 2x 2 uur in de week pittig voor me waren, was ik onwijs blij dat ik weer iets kon doen. Hoe klein dat ook was. In november moest ik toegeven dat 2x per week 2 uur vrijwilligerswerk op de zorgboerderij te zwaar voor me was. Waar je in het voorjaar en zomer nog redelijk lichte werkzaamheden kan doen, worden de werkzaamheden in de herfst en winter op een boerderij zwaarder. Ook vond ik het steeds zwaarder worden dat de werkzaamheden steeds wisselden en ik geen eigen verantwoordelijkheden had. Daarnaast merkte ik dat het werken met een groep mensen te vermoeiend voor me was. De hoop dat ik aan deze prikkels kon wennen en idealerwijs zou kunnen opbouwen, bleek niet zo uit te pakken.

Toen ik begon op de zorgboerderij was de hoop mijn belastbaarheid en inzetbaarheid te kunnen opbouwen en het te verwerken aantal prikkels te vergroten en versnellen. Maar helaas was geen van deze dingen het geval. Na verloop van tijd ging het werken op de zorgboerderij me daardoor helaas zelfs tegen staan. Iets wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dit gevoel werd versterkt doordat ik mijn eigen vakgebied enorm miste en mijn kennis en vaardigheden weer wilde gaan gebruiken. Al snel kwam het besef dat het tijd was op zoek te gaan naar ander vrijwilligerswerk.

Het doel was eerst op zoek te gaan naar een andere vrijwilligersplek en daarna pas te stoppen op de zorgboerderij. Hoe zwaar ik dat ook vond, ik wilde voorkomen dat ik te lang zonder vrijwilligerswerk zou komen te zitten. Ik heb dit direct met de begeleiders op de zorgboerderij gedeeld. Ze vonden het jammer dat ik weg zou gaan, maar snapte ook mij situatie en afweging.

Ik heb mijn eerdere lijst met voorwaarden voor vrijwilligerswerk er weer bij gepakt en deze gaan aan passen.

Oude voorwaarden Nieuwe voorwaarden
2×2 uur per week in de ochtend 1x per week 2 uur
Veilige plek waar ik mijn belastbaarheid en inzetbaarheid kan onderzoeken Plek waar mijn huidige belastbaarheid en inzetbaarheid tot zijn recht komt
Op maximaal 15 minuten fietsafstand van huis Idem
Aantal uren mogelijk uitbreiden Eventueel voor in de toekomst
Mogelijkheid tot verschuiven van uren en/of dagen Zelf inplannen van werkzaamheden
Surplus aanwezig, zodat als het me een keer niet lukt in zonder schuldgevoel kan afbellen Eigen werkzaamheden en verantwoordelijkheden, maar wel zonder problemen kunnen afbellen/verzetten
Mensen kunnen helpen/ondersteunen Idem
Eenvoudige taken en opbouw hierin Werkzaamheden op bekend terrein; Sociale Zekerheid
Goede begeleiding Idem
Stressvrij Idem
Geen beeldschermwerk (kan ik thuis ook wel opbouwen) Zo nodig
Vrijwilligerswerk in een groep Individueel
Lichamelijke werkzaamheden Geen lichamelijke werkzaamheden

 

Tijdens mijn eerste zoektocht vorig jaar was ik vrijwilligersorganisatie Humanitas tegen gekomen. Deze organisatie heeft o.a. een vrijwilligersfunctie Thuisadministratie, waar je mensen helpt hun thuisadministratie op orde te brengen. Dit kan een simpele casus zijn waarbij je samen de (digitale) papieren ordent tot een casus van een zware schuldensituatie waar afsluiting en/of uithuiszetting dreigt. Vorig jaar was ik juist op zoek naar werkzaamheden in een groep, waardoor ik deze optie opzij heb gezet. Maar nu zou dit een perfecte plek voor me kunnen zijn. Een gesprek was snel geregeld. En door mijn werkervaring en kennis werd ik al snel toegelaten tot de vrijwilligersfunctie Thuisadministratie. Missie geslaagd.

Eind januari heb ik mijn laatste ochtend op de zorgboerderij gewerkt. Samen met een aantal medewerkers hebben we cupcakes gemaakt en versierd. Bij het afscheid ontving ik lieve, leuke en bemoedigende woorden van zowel de medewerkers als de begeleiders. Zo was er een lieve man die het op een positieve manier fijn voor me vond dat ik nu niet meer midden in een taak naar huis moest, omdat mijn 2 uur er op zat. Zo lief. Daarnaast vond hij zelf mijn werkuren ook maar onhandig. Toen ik nogmaals uitlegde waarom ik maar 2 uur gewerkt had en snapte dat mijn werktijden voor hun eigen ritme verwarrend kon zijn, kwam er een onwijs lieve en enorm grappige opmerking van een dame. Haar tip was dat als ik zo weinig energie had, ik wellicht Red Bull kon gaan drinken, daar krijg je energie van. Hilarisch! Het was grappig dat de groep medewerkers een discussie kregen of zo’n opmerking wel kon. Maar ik heb haar bedankt voor de lieve en slim bedachte tip. Je moet er maar opkomen en dan ook nog durven zeggen. Op de fiets naar huis heb ik er onwijs om moeten lachen. Meer Red Bull drinken … ik wou dat het zou helpen.

Begin februari heb ik twee weken rust genomen, om bij te komen van deze 2 uur per week vrijwilligerswerk. Toad noemde dit heel lief mijn in-between-jobs periode. Half februari begon de cursus voor Thuisadministratie, bestaande uit 3 trainingsavonden verdeeld over 3 weken en een online informatie training. Naast dat ’s avonds mijn energie op z’n laagst is, vond ik het ook wel een dingetje dat de cursusgroep tussen de 15-20 nieuwe vrijwilligers groot zou zijn. Omdat ze het wel belangrijk vonden dat ik tijdens de trainingsavonden aanwezig zou zijn, heb ik het maar gezien als een soort oefening. Gelukkig is het bekende informatie voor me. In het voorstelrondje heb ik aangegeven dat ik wegens nasleep van een ziekte een lage spanningsboog heb en snel overprikkeld ben. Aangevuld met dat wanneer ik een soort van verveeld de andere kant of juist naar beneden kijk terwijl iemand (tegen me) praat, dit niet uit desinteresse is, maar juist om me te kunnen concentreren op hetgeen er gezegd word of me even te ontprikkelen. Dit  werd gelukkig goed opgevangen en gaf me gedurende de avonden wat ruimte en rust. Achteraf vond ik dit best slim van mezelf.

Half maart kon ik beginnen bij mijn eerste deelnemer. Het was super fijn iemand te kunnen ondersteunen, te helpen en bezig te zijn op mijn oude vakgebied. Het is niet het zelfde wat ik voorheen deed, maar wel binnen het zelfde vakgebied. Iets waar ik me helemaal thuis in voel en blij van word. Wel was het jammer dat deze eerste deelnemer al na een paar weken i.v.m. persoonlijke omstandigheden vroegtijdig het traject stopte. Op zich kwam de timing wel goed uit met mijn Eierstokken polo-pu-naise. In die periode kon ik zelfs de 2 uur maar nauwelijks opbrengen. Maar zodra ik daarvan hersteld was, merk je dat je tijdelijk geen vrijwilligerswerk hebt totdat je een nieuwe deelnemer toegewezen krijgt. Een situatie die je helaas al snel in een klein sociaal isolementje brengt. Maar gelukkig heb ik, nu een paar weken later, inmiddels kennis kunnen maken met mijn tweede deelnemer en kan ik weer aan de slag.

Voor nu is 2 uur per week het maximale wat ik aan kan. Maar alles beter dan geen uren. En wie weet dat als mijn inzetbaarheid en beschikbaarheid zich in de toekomst alsnog gaat verbeteren, ik twee deelnemers te gelijk kan helpen. Maar dat is iets wat de toekomst moet uitwijzen. Eerst maar eens kijken hoe dit gaat. En in de tussentijd wellicht veel Red Bull drinken 😉

Liefs Knor ♥ Toad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *