Allemaal lieverds

17 dec

Voor de mensen om ons heen is het regelmatig moeilijk te volgen-begrijpen-voelen wat wij het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Eerlijk gezegd is dit voor onszelf soms al moeilijk. We proberen alles zo goed mogelijk onder woorden te brengen. Geregeld is dat best moeilijk, maar ik vind het wel belangrijk onze ervaringen te delen met de mensen die dat willen.

Voor sommige mensen voelt het soms als onmacht, dat ze niets kunnen doen. Maar wat velen wellicht niet beseffen is dat de mensen om ons heen juist ontzettend veel voor ons gedaan en betekend hebben. En dat vaak nog steeds doen. Dat is echt ongelofelijk. Een gebaar kan wellicht klein lijken om te doen voor een ander, maar het ontvangen van dat gebaar voelt zo grootst! Het ontvangen van steun, vragen hoe het met ons gaat, luisteren naar onze verhalen en vertellen hoe het met jezelf gaat en wat je zoal zelf beleeft, is het beste wat we in onze situatie hebben kunnen ontvangen.

En daarnaast hebben we zoveel lieve medeleven, kaarten, mails, whatsapp-berichten, reacties op deze website, bezoeken, cadeaus, enz, enz enz, gekregen. Wat betreft de cadeaus lijkt het wel of we het hele jaar jarig zijn geweest. En mocht PostNL een winstwaarschuwing voor 2015 gaan afgeven, kan dat gezien de kaarten dat we ontvangen hebben nooit kloppen.

En wat is iedereen creatief … Voor de operatie van de dubbele borstamputatie heb ik van mijn collega’s een tas vol cadeaus gekregen, waaronder 4 paar fluorescerend gekleurde sokken. Ik heb deze 4 paar onderling gecombineerd zodat ik 2 verschillende fluorescerend gekleurde sokken droeg. Om vrolijk van te worden. Bij alle onderzoeken, ziekenhuisverblijven, chemo-toedieningen en alles wat met de borstkanker te maken had droeg ik deze sokken. En elke keer kwam weer de opmerking van de verpleegkundige/arts of ik wel gezien had dat ik 2 verschillende sokken aan had. … Tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis, na de dubbele borstamputatie, heb ik op een dag zoveel kaartjes en pakketjes ontvangen dat het, nadat het op mijn bed gelegd was, letterlijk te zwaar voor mijn benen was om te dragen. Ik heb er 6 uur naar kunnen kijken en raden wat er in zou zitten. Ik had geen kracht in mijn handen en moest op Toad wachten die alles kon openen. … Tekeningen en gesproken berichten van kinderen. … Kaarten met mopjes en raadsels. De antwoorden van de raadsels kwamen een kaart later. We hebben ons bescheurd om “Het is oranje, en roept de hele tijd: “Ik ben een sinaasappel?” Een mandarijn met een grote mond.” .… Fotoboek van collega’s van de foute playbackshow kerstborrel. … Onwijs lieve hart-onder-de-riem videoboodschap van 3 lieve collega’s een dag na de diagnose van de borstkanker. … Heerlijke Turkse fruitmand van een collega. … Lekkere Chocolade in de vorm van een telegram of in bizarre smakencombinaties … Heerlijke Soep van een collega van Toad. … Hele serie lavendel kaarten van mijn manager. Het is een te lang verhaal om het waarom van de lavendelkaartjes hier zo uiteen te zetten, maar het was onwijs leuk. In het begin heeft mijn manager er een hele klus aan gehad lavendel kaartjes te vinden, maar na een tijdje stroomde de lavendelkaartjes in alle hoedanigheden van haar binnen. Nooit geweten dat ik van door haar verstuurde en soms behoorlijk foute lavendel kaarten zo blij kon worden. … Verschillende lekkere kookkunsten van mensen bij ons thuis. … Grote, volle cadeaumand van Toad zijn familie. Vooral de kikker-pittenzak is een groot succes en heeft al heel wat uren op een buik gelegen. … Verschillende cadeau-pakketjes per post; o.a. een doos vol leuke cadeautjes van mijn lieve nicht, een mooie orchidee, Bongocadeau-voor-2 van 2 lieve vriendinnen, Verschillende knuffels, Smiley kussen uit Australië en Humor-kalender 2016 van een collega. … Voor na elke chemo een cadeautje van een lieve vriendin, waaronder een blikje waarin ik inmiddels een haarlok van mijn oude haar bewaar. …Perenijsjes voor tijdens de chemotoediening. Dat was een goed idee Nien. … Appelboom voor in de tuin van mijn lieve broers en Mama-Knor. Hij gaf zowaar direct al een appel 🙂 … Hartverwarmende videoboodschap uit Australië van 2 vriendinnen na chemo 1. …Spreuken voor de ‘Knor’s chemo power quotes aftelkalender’. … 21 cadeautjes van Mama-knor voor het aftellen naar het einde van de chemotherapie. … Veel thee, lekkere dingen, tijdschriften, boeken, douchegel en bodylotion. … Lieve buren die langskwamen, op me letten en bovenal een praatje met me maakten. In welke hoedanigheid ik ook was. Dit was zo ontzettend fijn en bemoedigend. … Onze schoonmaakster die elke 2 weken ons huis heeft schoongemaakt en met wie ik, afhankelijk van hoe ik me voelde, veel gezellige gesprekken heb gevoerd. Van haar kreeg ik nepwimpers en goede lijm in de aanloop naar het verliezen van mijn wimpers. Zo fijn. … Twee lieve collega’s die hoorden dat ik tijdens de chemotherapie veel eieren at en daarnaast bitterballen heel lekker vond en als idee daarop zelf eierballen voor ons zijn gaan maken. Voor degene die dit niet kennen, dit is een soort hele grote bitterbal met een gekookt ei erin. De lieverds hebben onwijs veel werk gehad aan het zelf maken van 10 eierballen en deze voor ons gemak alvast ingevroren. Helaas kregen ze daarna te horen dat eieren niet ingevroren konden worden. En na een test eierbal bleek inderdaad dat een ei na het invriezen smurrie en niet lekker wordt. Weg 10 lekkere eierballen. Zo onwijs jammer. Maar zo’n onwijs lief idee en wat een werk! Om stil van te worden. Uiteindelijk hebben ze voor ons eierballen bij de lokale snackbar gehaald. … Verrassingsontbijt met echte kinderchampagne vlak voor de laatste chemo van mijn familie. Het voelde alsof we bij een uitgebreid ontbijt van een exclusief hotel waren zo lekker en zoveel keuze. …Heel veel mooie bloemenboeketten. Het was zoveel dat we extra vazen hebben moeten aanslepen. Bloemen van familie, vrienden, mijn werk, Toad zijn werk, buren en bekenden. Nog nooit hebben we in een jaar zoveel boeketten in de woonkamer gehad. Wat bijzonder was dat we van buren een mooi boeket thuis gestuurd kregen. Toen ik ze hier later voor bedankte, hoorde ik dat ze niet wisten wat er aan de hand was, maar dat ze zagen dat we wel een verzetje konden gebruiken. Hoe bijzonder is dat. … En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vooral niet te vergeten de vele kaarten die we hebben ontvangen en aan verschillende lijnen door de kamer hangen. We hebben alle kaarten vanaf het begin laten hangen. Heel gezellig en ik kan er uren naar kijken als ik op de bank lig uit te rusten. Over niet al te lange tijd gaan we de kaarten weghalen, want we moeten ook weer verder. Maar dat weghalen van de kaarten wordt nog wel een dingetje. Ik heb er zoveel steun aan gehad. Als ik me rot voelde ging ik op de bank liggen en naar de kaarten kijken. Dat heeft me veel kracht en moed gegeven. Maar gelukkig hebben we een nieuwe bestemming voor deze kaarten gevonden. We gaan alle kaarten inscannen en dan een foto-mozaïek maken van een foto die we begin dit jaar vlak voor de borstamputatie operatie bij een fotograaf van ons hebben laten maken. (voorbeeld foto-mozaïek) Zo kunnen we alle kaarten in een mooie en bijzondere herinnering alsnog in de woonkamer hangen.

Het is zo ontzettend veel wat jullie voor ons gedaan hebben. Het is niet te doen om dat allemaal hier uit een te zetten. Maar hiermee wilde ik een beeld schetsen wat jullie allemaal voor ons gedaan en betekend hebben. Het mooie hierin is dat iedereen het op zijn eigen manier doen. Juist dat maakt het bijzonder.

Het was en is allemaal zo hartverwarmend en heeft ons veel kracht en geluksmomenten gegeven. Regelmatig zat ik met de tranen in de ogen dan wel rollend over mijn wangen een lief kaartje te lezen, pakketje te openen of videoboodschap te kijken. Mede dankzij al jullie lieve gebaren hebben we deze kanker-uitdaging goed kunnen doorstaan. We kunnen iedereen hier niet genoeg voor bedanken. Dank jullie wel. Dank jullie wel. Dank jullie wel. Jullie zijn allemaal lieverds.

Liefs Knor ♥ Toad

Deze diashow vereist JavaScript.

2 Replies to “Allemaal lieverds

  1. Lieve Maaike,
    Wat fijn dat je herstel van de operatie voorspoedig verloopt! Bedankt voor jullie mooie kerstkaart. Ik verstuur zelf geen kaarten maar wil jullie via deze weg hele fijne feestdagen wensen! En wat super dat de kikkerknuffel goed van pas is gekomen, die foto met Tosti is echt superschattig! Op naar een heel mooi 2016! Liefs, Nynke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *