Surprise! Verbaasde Toad

13 mei

Half april is Toad jarig. Als ik hem vraag wat hij met zijn verjaardag wil doen, antwoord hij meestal “Niets bijzonders”. Maar dit jaar wilde ik zijn verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ik wilde Toad in het zonnetje zetten. De vraag is hoe, want ik zit midden in mijn chemotherapie. En op de dag van Toad zijn verjaardag zou ik net de grijze week in gaan.

Omdat ik heel wat uurtjes op bed doormaak was ik al ver voor Toad zijn verjaardag aan het nadenken om mijn idee vorm te geven. En opeens wist ik het: een surpriseparty! Sinds Toad een keer door zijn vrienden verrast is met een weekendje Schiermonnikoog, weet ik dat hij van verrassingen houdt. De reactie die hij toen gaf was geweldig. Dus een surpriseparty zou hij fantastisch vinden.

Het ingewikkelde van mijn idee was alleen dat ik het feestje niet zelf kon organiseren. Dus heb ik hulptroepen ingeroepen. Ik heb RO ingeschakeld, goede vriend van Toad. Hij reageerde direct enthousiast op het idee en wilde graag het feestje voor Toad organiseren. Het voordeel is dat RO tevens collega van Toad is en hierdoor precies wist wanneer Toad niet thuis was en we ongestoord konden bellen om dingen af te stemmen. Echter al tijdens chemokuur 1 kwam ik er achter dat mijn hersencapaciteit niet zo goed was en ik niet goed kon nadenken en RO kon ondersteunen in de organisatie. Daarom is Mama-Knor ingeschakeld om RO te helpen met het organiseren van Toad zijn surpriseparty. Het voordeel was meteen dat ik Mama-Knor vaak zag en we zo de nodige dingen konden afstemmen.

Ik vond het wel moeilijk andere mensen aan het werk te zetten, terwijl ikzelf eigenlijk niets deed. Behalve een aantal voorkeuren aan te geven en de uitnodigingsmail te versturen. Gelukkig hadden RO en Mama-Knor plezier in het organiseren van de surpriseparty, zodat ik mijn schuldgevoel kon loslaten.

De surpriseparty was de vrijdag na Toad zijn verjaardag en het was nog even de vraag hoe mijn gezondheid zou zijn op de verjaardag zelf. Om er voor te zorgen dat Toad zich die dag wel jarig zou voelen kwam ik op het idee hem te verrassen met een Verjaardagskaarten-bombardement. Hiervoor heb ik een mailtje rondgestuurd met daarin de vraag Toad een verjaardagskaart te sturen, zodat hij heel veel kaartjes zou ontvangen op die dag.

Hoe dichter de verjaardag dichter bij kwam hoe moeilijker ik het begon te vinden niets te laten merken. Ik heb aantal keren de waarheid moeten verdraaien of schijnheilig een suf verhaal moeten ophouden, om de verrassing een verrassing te houden. Dit ging me helaas steeds moeilijker af. Zeker toen ik de zondag voor zijn verjaardag Toad vroeg of hij nog plannen voor die dag had. Hij gaf in geen mis te verstane woorden aan dat hij dit jaar niet in de stemming was het te vieren en niemand wilde uitnodigen. Hij wilde met name wat rust na een chemoweek. Met de chemomedicatie nog vers in mijn lijf, sloeg de paniek bij mij toe. Door de medicatie ik in de eerste week minder helder nadenken en komt alles wat harder bij mij binnen. Dus ik werd onzeker over alles wat ik in gang had gezet. Wat als Toad zijn surprises straks niet leuk zou vinden? En hoe meer ik er over nadacht hoe meer dit gevoel versterkte. Ik heb die nacht niet lekker geslapen en de volgende dag Mama-knor gebeld om mijn paniek te delen. Gelukkig wist ze me te laten inzien dat Toad zijn verrassingen echt leuk zou vinden.

Op de dag van Toad zijn verjaardag kwam de postbode langs met 31! Verjaardagskaarten voor Toad! De postbode merkte op dat er vast iemand jarig was 🙂 . Ik heb alle kaarten op de mat uitgespreid, zodat hij ze bij binnenkomst direct zou zien. Toen Toad thuiskwam was hij helemaal verbaasd over alle kaarten. “Wow! Zijn die allemaal voor mij?” Zijn reactie was echt geniaal. Toad is ’s avonds een uur bezig geweest alle kaarten te openen en lezen. Hij was ontzettend blij met alle kaarten en lieve woorden. Verrassing één geslaagd.

Die vrijdag was de surpriseparty. Ik heb die middag vier uur op bed gelegen om mijn energie te sparen en op te laden. Het feestje was bij Mama-Knor, die samen met Mama-Toad druk bezig is geweest het huis party-proof te maken. Om Toad mee te krijgen hebben we hem wijsgemaakt dat we samen met Mama-Toad en Mama-knor uit eten gingen. Toad had die week het restaurant uitgezocht en ik heb zogenaamd gereserveerd. Vlak voor vertrek hebben we samen alvast de kaart van het restaurant bekeken en een voorselectie gemaakt wat we wilden gaan eten, hahaha. De keuze was al bijna gemaakt. Op het moment dat we op pad zouden gaan hield ik het echt niet meer. Toad belde, zoals we altijd doen, Mama-Knor dat we van huis weg zouden gaan en haar binnen 5 minuten zouden oppikken om naar het restaurant te gaan. Mama-Knor vertelde Toad, zoals gepland, dat ze nog een cadeautje voor hem had dat ze niet kon inpakken en of hij nog even langs wilde komen. Onderweg naar Mama-Knor hebben we samen uitgebreid gefilosofeerd wat dit cadeau zou kunnen zijn. Zolang ik Toad niet recht in de ogen aankeek vond ik het nog bijna leuk worden om dit spelletje mee te spelen.

Bij Mama-Knor aangekomen stapte Toad het huis binnen en werd overvallen door confetti , een groep mensen en verjaardag liedjes; SURPRISE!!! Toad was stomverbaasd en totaal overvallen dat zijn broer uit Den Haag, zijn ouders, vrienden, mijn broers met familie o.a. uit Gelderland allemaal voor zijn neus stonden. De reactie van Toad was zo ontzettend leuk om te zien, daar deden we het voor. Het heeft een aantal biertjes geduurd voordat Toad weer een beetje op aarde terug was. Hij beleefde het allemaal als een roes. Een leuke roes.

Het feestje was geweldig. Iedereen had eten meegenomen, het was een Amercian-surprise-party. Het was allemaal heerlijk. Broer-Knor had een pizzaoventje voor in de tuin meegenomen waarin iedereen zelf pizza’s kon maken. En Schoonzus-Knor had een heerlijke chocolade taart met Padjes & Varkentjes gemaakt. Mama-Toad had een mooie poster voor het feestje gemaakt om de boel aan te kleden. En zo kan ik nog even door gaan. Toad heeft zelfs nog op een stoel gestaan terwijl er voor hem gezongen werd en waarna hij 38 kaarsjes, in één keer, heeft uitgeblazen. Al met al een geslaagd feest.

De volgende dag vertelde Toad me dat het bij binnenkomst van de surpriseparty leek alsof hij voor een levende Nachtwacht stond met allemaal mensen erop die hij kende. Als hij zijn ogen dichtdeed zag hij het steeds weer voor zich, hahaha. Surprise gelukt, missie 2 geslaagd. Helemaal blij werd ik dat Toad me vertelde dat hij zich die avond totaal niet bezig had gehouden met mijn gezondheid en of ik het wel vol zou houden. Hij was gewoon heerlijk aan het genieten en wist dat Mama-Knor mij in de gaten zou houden. Hij kon alles even helemaal los laten. Daar wordt ik op zo’n moment zo blij en gelukkig van. Dat was meer dan ik had kunnen hopen.

Ik heb een aantal weken lang veel voorpret van beide surprises gehad. (En een paar dagen onzekerheids-stress, maar dat mag de pret niet drukken) En nu genieten we samen na.

Iedereen bedankt die aan de surprises heeft meegewerkt. Bedankt voor alle kaarten. Bedankt voor jullie komst op het feestje en het heerlijke eten. RO, onwijs bedankt dat je direct enthousiast was over de surpriseparty en dat je dit voor mij én Toad hebt willen organiseren. Mama-knor, bedankt voor het sjouwen van alle drank-boodschappen, het beschikbaar stellen van je huis en het omtoveren van je woonkamer in een feestlocatie (mét de gevraagde stoelen 🙂 ). Mama-Toad bedankt voor de mooie poster en het helpen van Mama-Knor met de voorbereidingen. Bedankt dat jullie allemaal hebben geholpen Toad in het zonnetje te zetten. Dat is zeker gelukt!

Er is wel één nadeel van een surpriseparty. Als we nu uit eten of langs Mama-Knor gaan, vraagt Toad zich elke keer af of we echt gaan of dat er weer een Nachtwacht aan mensen voor zijn neus zal staan 😉 .

Deze diashow vereist JavaScript.

Liefs Knor ♥ Toad

One Reply to “Surprise! Verbaasde Toad”

 1. Lieve Knorr en Toad,

  Wat een heel mooi geschreven impressie van een fantastische surprise-party voor Sander!
  Als ik het lees komt de hele mooie avond weer terug op mijn netvlies.
  En geweldig dat zoveel familie van beide kanten ook gekomen was (zelfs uit Gelderland en Den Haag)!
  Knorr (alias Rembrandt, haha) bedankt voor jouw geweldig idee de verjaardag van Sander zo verrassend en goed te organiseren!

  Groeten,
  Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *