Nabehandeling

4 feb

We zijn weer een stukje verder in het proces en hebben nu meer duidelijkheid over de nabehandeling van mijn borstkanker.

Sinds de amputatie van mijn rechterborst ben ik schoon; kankervrij. De snijvlakken en lymfeklieren waren schoon. Dit betekend dat er geen kankercellen zijn gevonden op de snijvlakken (dit is letterlijk de snij rand van al het borstweefsel wat is weggehaald) en in de poortwachtersklier van de lymfeklieren in mijn rechter oksel.

Waarom dan wel een nabehandeling? Dit heeft o.a. te maken met mijn leeftijd. Uit ervaring en onderzoek is gebleken dat mensen onder de 35 jaar een vergrote kans hebben dat op latere leeftijd opnieuw kankercellen gaan groeien in het lichaam. Deze kans neemt af door een nabehandeling.

Voor mij betekent dit:

Chemotherapie                                  Ja, direct na ivf-procedure
Hormoontherapie                              Ja, 5-10 jaar aansluitend op chemo
Immuuntherapie                                Nee, geen Her2neu (eiwit gevoelige tumor)
Bestraling                                           Nee, geen extra belang

Voor de chemotherapie kan ik kiezen uit twee verschillende schema’s. Een kortere maar zwaardere kuur. Of een langere en lichtere kuur, en veel meer ziekenhuisbezoeken.
Ik heb gekozen voor de eerste optie, een kortere, maar zwaardere chemokuur. Deze duurt 18 weken waarin ik 6 chemobehandelingen krijg, om de drie weken. Binnenkort krijgen we hier meer uitleg over. Deze chemotherapie heeft (net als de andere keuze) helaas wel behoorlijk wat bijwerkingen.

Aansluitend ga ik over op de Hormoontherapie die 5 tot 10 jaar zal duren. Wat en hoe hierover krijgen we later in het proces. Alles gaat stapje voor stapje.

De chemotherapie start snel na de ivf-procedure. Wanneer dit precies is weten we nog niet.

Ondanks dat ik erg blij ben dat ik geen bestraling en immuuntherapie hoef, is het al met al wel een zware en ingrijpende behandeling. Zeker omdat alle verschillende behandelingen elkaar snel opvolgen, mijn lichaam ontzettend veel zware medicijnen te verwerken krijgt en er vervelende bijwerkingen zijn. Maar ik weet waar ik het voor doe. Dat probeer ik voor ogen te houden, zeker in de zwaardere en emotionelere momenten.

Ik wil altijd positief afsluiten, maar wist vandaag even niet hoe. Totdat de deurbel net ging en er 3 schattige meisjes met een dienblad overheerlijke, zelfgebakken cupcakes op de stoep stonden. Ze verkochten de cupcakes voor het KWF, omdat een meisje haar moeder huidkanker heeft gehad. Lief toch? Ze smaken ook nog eens lekker, dus wordt dat mijn positieve afsluiting van vandaag.

kwf cupcakes
Liefs Knor ♥ Toad

Ps. Hoor net dat het vandaag, 4 februari, Wereldkankerdag is. Dus ik ben direct maar even donateur geworden van kwf.

 

4 Replies to “Nabehandeling

  1. Hoi Maaike,

    Heftig traject ondanks de toch ook goede berichten.

    Enne, die cupcakes. Toeval bestaat niet denk ik dan, ik hoop dat je er een opgegeten hebt en er van genoten hebt 😉

    Houd de focus meid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *